Menage a trois: marketing, psihoterapie, literatura


image

Umbla pe net de putin timp un articol al domnului Plesu despre ce inseamna sa fii sau sa nu fii cool. Intre noi fie vorba, e un criteriu usor futil, dar in fine. Evident, nu putea scapa misto-ul etern la adresa corporatistilor: ‘Dar să trecem şi la lucruri mai serioase. Din punctul meu de vedere, un risc major de dereglare cool este generalizarea stilului corporatist. Corporaţia mi se pare versiunea capitalistă a „gospodăriilor agricole colective“ de pe vremuri. O versiune îmbunătăţită, desigur, înnobilată, adaptată la economia de piaţă, dar condamnată şi ea, în alt plan, la standardizare: există deja o „alură“ corporatistă, un limbaj coroporatist, o disciplină corporatistă, un discurs corporatist. Aflu că există şi dansuri „de echipă“ pentru petreceri corporatiste, după cum există o concepţie unanim acceptată despre timpul liber „de calitate“, dar şi educativ (team building, mingling), despre instrucţia profesională (training), despre carieră (= reţete de succes → promovare → câştig → concediu în Dubai). Toate bune şi frumoase, dacă lucrurile n-ar risca să ducă la atenuarea tristă a persoanei, a imaginaţiei, a reflecţiei solitare, a chipului propriu. Trăim în colectiv, muncim în colectiv, ne distrăm în colectiv, idolatrizăm „echipa“, „comunicarea“, „socializarea“, comportamentul „inter- şi pro-activ“. Am scăpat de ideologia „maselor“ care „contează, în istorie, mai mult decât personalităţile“ şi am dat peste „figurile impuse“ ale solidarităţii de firmă, ale fericirii „obşteşti“, ale „gândirii pozitive“. Totul e (aproape) rezolvat! Şi totul e cool, foarte cool!’

Probabil tot unul dintre pacatele oamenilor cu badge-ul la gat (ah, asta nu mai e cool, se tine la buzunar) este ‘out of office-ul’, adica mesajul standard in care iti fericesti colegii sa iti tina locul cat timp tu te lafai. Musai vara, desigur.  ‘Dear…, during […] I shall be out of the office. Please address your message to so & so. Thank you. Good bye.’

Rezultatul? Cel putin 500 de emailuri te asteapta la sosire, asta fara sa pui la socoteala newsletterele de business la care esti abonat si nici tona de mesaje la care esti copiat si in care se spune ‘Multumesc.’; reply: ‘Cu placere. O zi buna.’ Reply: ‘Si tie.’ Ati inteles ideea. Macar 800 de scrisori, indiferent de nivelul ierarhic al corporatistului.

Iata ca a sosit timpul sa plec. O cantitate decenta de timp (doua saptamani) in care mi-e groaza de cele doua alternative total ne-sexy: sa nu ma conectez la email deloc inseamna sa petrec inca doua saptamani la intoarcere ca sa ajung la zi, in timp ce noile mesaje continua sa vina. Daca stau cu ochii in email ca sa tin pasul, ce vacanta mai e aia? In plus, baietii mei – unul mare, unul mic – ma vor arunca in bratele domnului Plesu fara preaviz (corporatistii, ei, cei fara de care lumea nu se invarte).

Rezultatul? Un experiment pe care clientii si colegii mei din lumea asta mare sper sa il inteleaga asa cum l-am gandit: eficient, rational, rezonabil, uman, realist. Imi doresc sa ajungem sa intelegem ca o minte productiva e o minte odihnita, ca multi-taskingul e o porcarie inimaginabila si iluzia eficientei de plaja este doar in capul nostru.

PS. Si nu, domnule Plesu, nu plec in Dubai.

______________________________________________

Multumesc pentru mesaj!

Sunt in vacanta intre 14-28 august. Voi fi conectata foarte putin la email in aceasta perioada si, in plus, ma astept ca accesul internet la destinatie sa nu fie foarte bun.

Daca solicitarea dvs. este urgenta si trebuie solutionata inainte de 28/08, va rog sa le contactati pe [so & so] si [so & so].

Daca doriti ca eu sa vad mesajul, va rog sa il retrimiteti dupa 28/08. Asa cum stiti din proprie experienta, dupa concediu dureaza mai mult sa faci arheologia inboxului decat sa raspunzi cu promptitudine solicitarilor primite.

Multumesc,

Alina Stepan
Managing Director, Ipsos South-East Europe

________________________________________________

Comments on: "Dilema corporatistului in vacanta" (5)

  1. ingenioasă ideea cu „dacă doriți sa revedeți” după 28/08

    Apreciază

  2. Alina Stepan said:

    Se putea completa si cu ‘la revenirea din concediu, imi voi arhiva inbox-ul si voi reincepe de la zero.’ Nu stiu insa daca suntem pregatiti pentru asta, desi e cel mai pragmatic lucru de facut, caci viata nu a stat pe loc cat timp am fost plecati.

    Apreciază

    • am mai intalnit ideea asta cu (max) doua saptamani de vacanta….. de fapt sunt chiar cursuri in care se propune ca obiectiv …pentru cel mai bun an :))… doua saptamani. inca ma uimeste ca nu zice nimeni…” sunt in vacanta pa. mai vin peste o luna, nu ma cautati” :))))

      Apreciază

      • Alina Stepan said:

        mai sunt, dar putini, si in general se scuza pentru asta catre companie, colegi si clienti, cu unul din urmatoarele motive:
        – anul trecut nu mi-am luat concediu
        – plec pe alt continent si avionul e prea scump ca sa merite sa fac 3 zile pe drum si sa stau o saptamana
        – mi-a dat ultimatum partenerul.
        Da, doua saptamani nu sunt nicidecum de ajuns pentru un om care s-a spetit 8 luni inainte.

        Apreciază

  3. Sa pleci in concediu si sa pui autoresponder, asta inseamna sa fii mafiot! 😀

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu