Menage a trois: marketing, psihoterapie, literatura


Dacă cineva v-ar întinde o farfurie cu cei doi biscuiți de mai jos, pe care l-ați alege? Nu citiți mai departe până nu vă mormăiți în barbă răspunsul, vă rog.

Perfectiunea - cookies

Dacă sunteți ca 66% dintre participanții unui studiu realizat de Adam Ferrier, îl veți alege pe cel din stânga. presupunem că ambii biscuiți sunt la fel de buni, mulți dintre noi îl vom alege pe cel neperfect, uman, care arată handmade, real, necosmetizat.

În termeni serioși, se numește Pratfall Effect, adică tendința de a considera o persoană mai atractivă sau mai puțin atractivă atunci când face o greșeală, în funcție de competența percepută a acestuia sau de abilitatea lui / ei de a performa bine într-un domeniu sau altul. Un individ considerat competent va fi plăcut, în medie, mai mult după ce a comis o gafă, și mai displăcut în caz contrar.

Conceptul îi aparține lui Eliot Aronson, care l-a aruncat pe piață în anii ’70 și l-a ilustrat într-un mod foarte simplu: a arătat unor studenți un film în care un candidat răspunde la o serie de întrebări. Studenții au fost împărțiți în două grupe: primei grupe i-a fost arătată doar succesiunea de întrebări şi răspunsuri, celeilalte, în plus, i-a fost arătată şi o secvenţă în care candidatul îşi varsă cafeaua în poală. Aproape în unanimitate, studenţii din grupul al doilea l-au plăcut pe candidat mai mult decât studenţii din primul grup.

Exemplele sunt multe şi pot continua. De exemplu, Jo Sylvester, psiholog la Universitatea din Wales, a observat faptul că acei candidați care au admis că au făcut și greșeli la joburile anterioare au fost considerați mai plăcuți și mai credibili.

Ok, și ce să fac eu cu asta?, veți întreba, poate. Iată un mic îndreptar posibil:

  • Să nu mai spunem la interviuri, când suntem rugați să menționăm un defect propriu, că suntem perfecționiști sau încăpățânați.
  • Să nu ne mai facem cocuri cu bucle perfect aliniate și lipte cu fixativ la nunți.
  • Să renunțăm la unghiile perfecte care nu se sterg niciodată.
  • Să nu ne asortăm compulsiv geanta și pantofii.
  • Să nu cerem de la ceilalți ceea ce nu putem oferi noi înșine.
  • Să ne dăm seama că putem fi iubiți (mai mult chiar!) dacă nu ne mai cosmetizăm slăbiciunile.
  • Să nu mai facem poze perfect spontane dar îndelung regizate.
  • Să nu mai fim atât de preocupați de imaginea noastră în ochii celorlalți. Ei, la rândul lor, nu au timp să ne observe, pentru că sunt foarte atenți la propria lor imagine în ochii nostri.

Tu ce prăjitură ai ales, pe cea din dreapta sau pe cea din stânga?

Lasă un comentariu