Toată lumea vorbește astăzi despre cum să-ți găsești pasiunea, ca să nu mai fie nevoie să muncești niciodată; să faci totul atât de uşor ca și cum ai respira, cum ar veni. Ușor de zis, greu de făcut. Şi dacă nu ştiu ce îmi place să fac? Câţi dintre noi au curaj să pună întrebarea asta?
Lui Warren Berger, autorul cartii A More beautiful Question, i s-a făcut milă de toţi coach-ii care, după ce te sfătuiesc să-ţi afli visul, se retrag, lăsându-te confuz şi în căutare.
El ne provoacă astfel:
1. Care este mingea ta de tenis? Care este ideea aceea obsedantă în jurul căreia ţi se învârt somnul şi trezia? Ce te urmăreşte? Pentru ce uiţi să mănânci?
Să fim atenţi la ce simţim că ne absoarbe. Ce ne umple timpul atunci când nu facem ceea ce trebuie să facem? Când intrăm într-o librărie, spre ce rafturi ne îndreptăm? Ce simt că mă face să fiu frumos? Când mă simt frumos? O femeie dintr-o mahala din Bombay nu reuşea să găsească nici un răspuns la întrebarea asta. ‘Ce poate fi frumos în viaţa mea?’ Şi totuşi a găsit: ‘Mă simt frumoasă atunci când, după ce am muncit mai multe săptămâni şi luni în grădină, dau bobocii florilor pe care le-am sădit.’ Dacă ea a găsit, putem găsi şi noi? Putem? Da. Vrem? Da. O facem? Nu prea.
2. Care e ideea în care crezi şi cu care nu multă lume e de acord? Ce te pasionează doar pe tine şi te diferenţiază de ceilalţi? Dacă găseşti o problemă sau o nişă de care nimeni altcineva nu se ocupă, poţi crea valoare inventându-ţi propria cale. ‘Mai bine să te dai cu capul de pereţi decât să treci printr-o uşă la care nu se uită nimeni.’, zicea fondatorul PayPal, Peter Thiel.
3. Care sunt superputerile tale? Care e combinaţia unică de trăsături de personalitate şi aptitudini pe care, aproape fără efort, le aduci în orice împrejurare? Ah, dar dacă nu știm care sunt? Atunci să aruncăm o privire într-un nou ‘tabel al lui Mendeleev’, de fapt tabelul periodic al trăsăturilor de caracter, aici:
Iată-le şi enumerate: Creativitate, Curiozitate, Curaj, Dorinţa de a Învăţa, Perspectivă, Perseverenţă, Onestitate, Entuziasm, Umanitate, Iubire, Blândeţe, Inteligenţă Socială, Responsabilitate Socială, Spirit de Echipă, Corectitudine, Leadership, Capacitatea de a ierta, Umilinţa, Prudenţă, Autocontrol, Gratitudine, Optimism, Umor, Spiritualitate.
4. Ce-ţi plăcea să faci atunci când aveai 10 ani? Lucrurile pe care le iubeam atunci probabil că le iubim şi acum. Unele dintre ele poate nu mai există acum, însă ele nu s-au pierdut; cu siguranţă că le putem regăsi sub o altă formă…
5. Ce eşti dispus să încerci acum? Unul dintre cele mai bune moduri de a ne da seama care ne sunt înclinațiile și pasiunile este să experimentăm, să încercăm ceva nou, să ne băgăm în proiecte pe durată limitată. Știu, tendința noastră este mai degrabă să ne ‘mentalizăm’ drumul pe care ne-ar plăcea să o luăm. Nu prea e bine aşa. Ca să învăţăm cine suntem, trebuie să ieşim din propriile noastre capete. Mai multe despre asta, în cartea Herminiei Ibarra, ‘How Successful Career Changers Turn Fantasy Into Reality’
6. Privind înapoi de peste 20 de ani, ce ţi-ar plăcea să spui că ai realizat? Atât de mulţi oameni nu ştiu răspunsul la întrebarea asta! Nu e ca şi cum ne-am scrie necrologul, ci un exerciţiu de imaginaţie, ca şi cum ne-am aminti ce culoare are mingea de tenis cu care ne-a plăcut cel mai mult să ne jucăm. V-am spus că în exerciţiul ăsta suntem căţei? 🙂
7. Care-ţi e Propoziţia? Nu numai mărcile au un unique selling proposition, ci şi oamenii. Cu cât avem nevoie de mai multe cuvinte să ne descriem esenţa, cu atât suntem mai împrăştiaţi prin viaţă. Daniel Pink, în ‘Drive’, ne spune că e suficient să putem spune despre noi ‘A crescut 4 copii, care au devenit adulţi sănătoşi şi fericiţi.’ sau ‘A inventat un device care a făcut viaţa oamenilor mai uşoară.’ Dacă propoziţia ta nu ţi-a devenit încă scop, întreabă-te: cum pot să trăiesc la înălţimea propoziţiei mele? Care mi-e predicatul? Ce mă mână în luptă? Dar Subiectul? Ah, subiectul sunt eu…
Lasă un răspuns