Un articol recent ucide, cu un mare ‘buf!’, vaca sacra a advertisingului, conform careia SEXUL VINDE.
Studiul pe care se bazează articolul, coordonat de John Wirtz, profesor la University of Illinois, a combinat si analizat date din 78 de studii care au examinat eficienţa sex appeal-ului in reclame.
Desi se stia intuitiv si nu numai ca stimulul din orice tip de reclamă riscă să eclipseze brandul mai ales dacă are o notorietate sau un equity mai mare, ultimele cercetări arată că nu numai că brandul poate să nu cîştige din asocierea cu un sex symbol ci chiar să iasă şifonat din acest menaj. Una din explicaţiile avansate este că, probabil, oamenii au fost atât de mult expuşi la astfel de stimuli, încât au devenit imuni la el (dezvrajirea eroticului). Aş adăuga şi faptul că, de ani buni încoace, consumatorii sunt mult mai buni cunoscători ai resorturilor de marketing folosite de branduri, încât penalizează prin neatenţie, indiferenţă sau modificarea obiceiurilor de alegere şi consum mărcile care supra-abuzează de simboluri şi proptele care nu au legătură cu ceea ce sunt, ceea ce vând şi ceea ce promit.
Nu e primul studiu care spune lucrurilor pe nume. În 2015, o analiză similară a cercetătorilor de la Ohio State University a ajuns la aceeaşi concluzie: sexul nu mai vinde săpun, ciocolată, bere, ciorapi, (bor)maşini, case, salam.
Prima companie care a legat sexul de consumul propriilor branduri a fost Pearl Tobacco. In 1871, a dat publicității un poster în care o femeie goală plutea pe o mare agitată (un fel de nașterea lui Venus din mitologia greacă).
Motivele utilizării sexului în publicitate sunt numeroase și, unele dintre ele, fundamentate (cel puțin până acum):
– Eros si Thanatos sunt considerate forțele cele mai puternice din universul uman (de la Freud citire).
– Sexul e mai puternic decât foamea, spune un articol din revista Nature în 2015.
– Stimulii cu conotație erotică fac apel la creierul reptilian, cel mai vechi strat al creierului uman, conform teoriei lui Paul McLean despre triune brain.
Cu toate astea, deși activează cel puțin fantezia, reclamele cu elemente erotice nu reușesc, se pare, să ne facă să ducem mîna pana la buzunare. Urmează să demolăm și mitul cu copiii și pe cel cu animalele?
Alte surse de inspirație:
http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2017/06/23/sex-sells-probably-not/#.WVInxzKGOpr
https://www.warc.com/NewsAndOpinion/News/Sex_doesnt_sell,_new_study_says/38881?utm_source=DailyNews&utm_medium=email&utm_campaign=DailyNews20170627
Lasă un răspuns