Menage a trois: marketing, psihoterapie, literatura


Din cand in cand, te apuca golitul flacoanelor cu doua degete pe fund. Sampon, gel de dus, lapte de corp, doi in unu, trei in unu, dulceata de, unt de arahide, rosii cu, miere din. Totul e indispensabil pentru ca, la naiba, cum sa te speli cu un sampon trei in unu daca exista variante pentru trei tipuri de par (exceptandu-l pe cel pentru radacini grase si varfuri uscate) si balsam leave-in?

Diana are 30 de ani. Cauta ajutor pentru shoppingul compulsiv. Cauta sprijin pentru adunatul frenetic de lucruri in casa ei. Si in mintea ei. Si in sufletul ei.
Samponul si dulceatza de gutui sunt varianta safe si la vedere a iubirilor neduse la bun sfarsit. A parasirilor cvasi-definitive. A cuvintelor care au ramas nespuse.
Cele aparent inofensive doua degete de orice prin cotloanele oricarui flacon tin loc de caiete de amintiri.

Cine ar recunoaste asa ceva? Uite ca s-a gasit un curajos. Se numeste Andre Gide: „A alege mi s-a parut intotdeauna a respinge ceea ce nu aleg.” Alegerea in alb si negru. Sortarea nemiloasa a oamenilor si realitatii. Cutiile frumos colorate si cu aer vintage de la Ikea care abia asteapta sa li se aloce chestii pe caprarii si sa ne umple spatiile de pe dinafara dar mai ales de pe dinauntru. Caprele sunt creaturi pasnice si total nedilematice, deci denumirea e un abuz.
Ideea ramane: aduna mult, gusta din toate, incearca tot ce prinzi – oameni, gusturi, culori, pozitii, idei -, doar-doar vei avea iluzia universala a lui Da Vinci ca esti totul. ca poti totul. Si doar atunci cand vom intelege ca suntem plini pe dinauntru vom arunca la gunoi preaplinul de dinafara, oricat de sortat si aparent ordonat si tinut in frau ar putea parea. Ala necaprarit si fara pretenii de ordine. Alegerea e mereu reversibila. Si, pana la urma, a respinge inseamna sa stii la ce sa spui ‘nu’, pentru ca ti-a devenit mai clar ‘da’-ul. E si asta un soi de selectie naturala.

Diana mi-a spus ca si-a facut astazi ordine in primul sertar si a mancat ultimele doua cirese amare din borcanul cu dulceata. Gide ar mormai in barba.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: